SKORKOVINY

Vydáno jako P.F.2005. Název asi nebude příliš originální, je odvozen od myšlenky – když může mít Bolek Bolkoviny, mohu mít Skorkoviny :))Jeho vznik byl popsán v úvodu samizdatu.

V době panování dusného a suchého léta, kdy meteorologové slibovali úlevu v podobě vydatných dešťů a lijáků, byl Nový rok 2005 v nedohlednu a já jsem začala příst spokoje-ně jako kočka, protože sedmý samizdat, určený k jeho uvítání, byl již v hlubokém předstihu připraven.
Je sestaven z úplně obyčejných příběhů každodenního života, prožitých v daném okamžiku nebo v určité situaci s různými lidmi. Po-kud mě neovlivnily konkrétní osoby, pak některé informace mě zasáhly tak silně, že na ně nebylo možno nereagovat.
Nejtěžší bylo vybrat oněch pouhých šestatřicet textů. Po několikahodinovém úsilí jsem byla tak deprimovaná, že jsem nakonec dala na radu vnitřního hlasu, vyčlenila nesamizdatové a odstranila ty s politickým kontextem mezinárodního významu. Pak jsem na šestatřicet lístků napsala čísla skorek, pod kterými jsou v počítači evidovány, vhodila je do slamáku, promíchala a se synem (bez účasti no-táře) jsme zahájili losování. Tím byl určen definitivní sled mých postřehů z období let 2002 až 2004.
Doslova jsem se zajíkla nad výsledným pořadím, jež jsem pro případné důkazy nalepila na list papíru. Sice jsem se chtěla uchýlit k malým podvodům, ale nakonec jsem ná-hodné posloupnosti ráda, neboť sborník začíná příjmením Novotná a končí mou nejmilejší činností – sběratelstvím, jak symbolické!
Dát název považuji za stejně zodpovědné jako vybrat jméno narozenému dítěti. Titul Skorkoviny jsem nosila v hlavě od loňského roku, a čím více jsem o alternativním názvu přemýšlela, tím častěji jsem se k němu vracela. Podobně jako u jiných rozhodnutí vyznávám zásadu – první myšlenka bývá obyčejně správná. Barevná mozaika měla umocnit text na obálce, ale vzápětí byla nahrazena oním výsledkem losování, neboť k barevnému jménu autora a názvu se černobílá kombinace hodila lépe. Tím podávám důkaz, že někdy původní myšlenka může být nahrazena jinou, pokud přinese lepší řešení.
Milí moji, přeji vám v novém roce, abyste své malé denní příběhy zažívali stejně krásně a intenzivně jako já.

Holín 19. srpna 2004

Příspěvek byl publikován v rubrice Samizdaty. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *