Pakoštane

Malé chorvatské městečko najdete 5 km jihovýchodně od Biogradu na Moru.Pokud jste vyznavači kempování naleznete kemp rodiny Frenzelů, tvarem připomínající dlouhou nudli, leží na konci obydlené části vesnice, uprostřed zahrádkářské kolonie místních obyvatel. Majitelé zřejmě znalí anglické zásady, location, location, location, pro výběr hotelů ve velkých městech, místo nemohli vybrat lépe. Vzrostlé sibiřské topoly (těch je nejvíce), akáty, olivovníky a jiné listnaté stromy dávají blahodárný celodenní stín před slunečními paprsky, vkusná květinová vegetace zkrášluje účelové skalky kolem sociálních objektů s udržovanými sprchami, umývárnami a toaletami pro muže a ženy.
Pokud neumíte plavat nebo máte malé děti, jste v mořském ráji. Moře má velice dlouhý mělký a pozvolný přechod, při odlivu sahá voda sotva pod kolena několik desítek metrů ode břehu. Studená voda se i v jarním parnu prohřeje na povrchu za jediný den a při bezvětří bylo moře jako Tálinskej rybník. Obuv do vody je samozřejmostí.

PakostaneII

Na rynek do Pakoštane se dostanete za necelých deset minut pěší chůze polní pěšinou kolem moře. V centru obce najdete pekárny, cestovní kanceláře a množství malých kavárniček, cukráren a pizzerií, které na začátku sezóny většinou ještě spí hlubokým zimním spánkem, ale v době největšího boomu jsou otevřeny dlouho do noci.

Pakostane.jpg

Chybějící potraviny všeho druhu, víno a alkoholické nápoje nakoupíte v nevelké samoobsluze umístěné za kostelem vlevo a maso ve dvou masných krámech v téže ulici. Pokládám za důležité upozornit, že řezníci buď využívají neznalosti místních poměrů, nebo jsou kuřecí prsa doopravdy drahá; za deset deka jsem zaplatila 9.80 HRK (cena roku 2003), zatlačila slzu a hrdě vykročila z obchodu se vzpomínkou na českou cenu za stejný tovar.
Když se na poměrně rozsáhlém náměstí dobře porozhlédnete najdete v přízemí rodinné vily rybárnu (ribarnica); pokud budete mít štěstí, zakoupíte ze sádek čerstvou chutnou bílou rybu (bijele ribe) nazývanou brancin (česky mořčák chutný).

Vykuchanou rybu připravíte obvyklým způsobem a vřele k ní doporučuji nezbytnou místní speciální zálivku na ryby, připravenou asi z deci panenského olivového oleje a dvou rozdrcených stroužků česneku (pokud jste si česnjak nedovezli, zakoupíte na místě), kterouž již hotovou rybu potíráte, pojídáte a zapíjíte nejlépe bílým suchým vínem (bijele suho vino).

Sportovní pomůcky s sebou
Jestliže jste vyznavači spíše akční dovolené, tak si nezapomeňte vzít sebou kola k výletům kolem Vranského jezera nebo do Biogradu a nějaké plavidlo na vlastní sádlo nebo jiný pohon, kterým můžete dobývat malé neobydlené ostrůvky, které leží v dosahu mírného pádlování.

Pokud vás z nabízených možností vůbec žádná nezaujala, vezměte si z domova, alespoň příruční kyblíček, třeba od hořčice, na schránky mořských živočichů, roztodivných mušliček a jiného divotvorného smetíčka, kterého na pláži nepočítaje a z něhož v zimní nepohodě můžete pomocí tavící pistole vyrábět letní obrázky z Jadranu.

MSF
Foto A.T.C.

Příspěvek byl publikován v rubrice Objevy. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *