Kanály

Kanály mohou být různé.Kanál, čili stoka, která odvádí splaškové a odpadní vody mě zajímá jen v dobách lijáků a vytrvalých dešťů. Být vytopen ze spodu v důsledku nefunkční kanalizace, není nic příjemného ani voňavého.
Mořské platební kanály, neznám. Ale věřím, že proplout lodí nebo proplavat průrvou z jednoho oceánu do jiného může být zážitek na celý život.
Nedávno jsem objevila kanál, který mě doslova uchvátil. Z letmé návštěvy se stal nezapomenutelný zážitek. Nalezla jsem vodácký slalomový kanál v pražské Tróji. Už jen pohled na hučící a valící se masu vodu přes umělé překážky mě nabíjel energií, kterou jsem potřebovala jako sůl. Zážitek umocňovali vodáci; tři mladíci a jedna dívka trénovali surfování na vlně; rychlými pohyby pádla dostat sebe a loď na vlnu a udržet se na ní, co nejdéle. Tento mladík byl z nich nejšikovnější.
Každá nepozornost a nešikovnost vodáka byla vodou nekompromisně potrestána; buď vynuceným eskymáckým obratem nebo spláchnutím na další vlnu, což většinou eliminovali rychlým propádlováním do tišiny, z níž útok na překážku znovu opakovali.

Ale zábavnější podívaná byla na skupinu šesti chlapů, oblečených do neoprenu, plovacích vest s helmami na hlavách, kteří se neustále pokoušeli zdolat bez ztráty desítky kanál na gumovém raftu. Dokonce ani začátky pokusů se nepodobaly jako vejce vejci, neboť občas někdo nestačil do gumáku naskočit a za pomoci ostatních kamarádů se vložil do sjezdu až „za jízdy.“ Nad každým splavem se snažili pomocí pádel udržet na daném místě co nejdéle. Ovšem voda byla silnější, než paže chlapů. Nechyběli ani dramatické okamžiky, to když se někdo na lemu člunu neudržel spadl do kanálu; byl unášen dravým proudem tak dlouho, dokud se nezachytil na vhodném místě, nebo nevylezl sám na konci sportovního kanálu.

MSF

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuality. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *