Sváteční ořechová strouhanka

Za normálních okolností bych sváteční ořechovou strouhanku nikdy netvořila,ale pečení cukroví u mě není normální záležitost. Každoročně tvrdím, že NIKDY se už o malé sladké vánoční pochoutky pokoušet nebudu, ale pokaždé vyvinu alespoň malou snahu, abych navodila atmosféru Vánoc.
Letos pod vlivem krásných e-mailových zpráv o pečených výtvorech s bohatými fotografickými přílohami, jsem se rozhodla, že když nenapeču jako do kuchařské knihy, alespoň klukům na stůl položím vlastní rohlíčky a slepovaná linecká kolečka. Zatímco linecké se jakžtakž podařilo, rohlíčky dopadly tak, jak dopadly.

Ingredience
Těsto na vanilkové rohlíčky podle zvyklostí, kdo se ještě nenaučil, recept je například zde.
Podotýkám, že ořechy jsem pro účely snadnějšího propojení s ostatnímu surovinami nechala pomlít na masovém strojku. Vypadaly jako ořechové pokrutiny:

ořechové pokrutiny

Jelikož se mi při tvarování miniaturního rohlíčku rozpadalo těsto pod rukama, usoudila jsem, že rychleji to půjde ve formičkách. Před pečením jsem je vytřela důkladně tukem, vyložila těstem a dala spíše sušit do středně vyhřáté trouby. Nebudu vás napínat, z plného plechu jsem vyklopila pouze 4 – slovy čtyři celé a neporušené kousky. Zbytek jsem z nich musela pracně vydolovat. Asi bych výtvor nasypala ptákům, ale naštěstí jsme měli švestkové knedlíky, které láskyplně přijali nejen čerstvou ořechovou strouhanku, ale též zakysanou smetanu a navrch krapet rumu.

MSF, a švestky byly v knedlících předem vypeckované!

Příspěvek byl publikován v rubrice Něco na chuť. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

2 komentáře: Sváteční ořechová strouhanka

  1. JANOVA napsal:

    Kutile,pokud jde o opravdový zájem, pošlu ti fotku ve větší velikosti a pakliže mě uvedete jako autora, dávám souhlas ke zveřejnění.
    MSF

  2. ProsbaMůžeme tu fotografii použít? Do rubriky Zahrada k článku Výživa stromů prostřednictvím granulátů? 🙂

Napsat komentář: kutil.bloguje.cz Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *