Ústřice

ústřice po otevření II

Stejně jako jedna vlaštovka jaro nedělá, tak po pozření jedné neduživé ústřice

ústřice nedochůdče

jim zaručeně na chuť nepřijdete.Moje cesta za božskou manou trvala více než půl století; dílem, než jsem se k ní vůbec dostala a další dva roky trvalo, než jsem byla pozvána svým mužem k bohatému ústřicovému stolu a mohla zažít pravé ÚSTŘICOBRANÍ. Teprve po desátém kousku jsem pochopila, proč jsou tito živočichové považování za opravdovou lahůdku a Chorvati (muži) ji považují za přírodní Viagru. Ověřila jsem, že nejsou daleko od pravdy.
V Chorvatsku můžete koupit ústřice v rybárně (pokud máte štěstí), ale spíše je najdete v nabídce rybáře, který provozuje mořskou školku – v mělkých lagunách pěstuje slávky, ústřice a sem tam nějakou rybu. Některé informace najdete zde

Po prvním ochutnání jsem nahodilé nabídky svého muže vřele odmítala a dokonce jsem byla ochotna připustit, že se o své mořské úlovky rozdělí se svými kamarády. Pohled na otevřenou lasturu s podivným mlžem jsem nepovažovala za něco, po čem bych se měla utlouct.

Ovšem letos jsem byla ráda, že jsem zažila nefalšované ÚSTŘICOBRANÍ.

Co k tomu potřebujete.
Já jsem si vystačila manželem, obdarovaným silnými loveckými pudy, které ho ženou se šnorchlem, ploutvemi a malým vakem do chladných vod Jadranu, aby tam našel a posbíral z kotevních lan člunů, lodí a případně jiných plavidel všechny ústřice, o nichž se domnívá, že už by mohly být k jídlu.
Manželem mi byla přisouzena úloha bezvýznamného pomocníka, který s ním vyráží k moři a stráží v kýblu úlovky,

ústřice kýbl

poté připravuje místo ke stolování a pochutiny, které jsou k podivným tvorům zapotřebí. Jedná se zejména o citrónovou šťávu, bílý chléb a kvalitní bílé víno. Nato stačí usednout do stínu stromů, počkat než Tom otevře

ústřice před otevřením

první lasturu a nabídne ji k vysrknutí. Stačí vyšpulit ústa, přiložit těsně nad mlže pokapaného citrónem a silně srknout.

ústřice po otevření

V ústech se vám rozloží naprosto nedefinovaná chuť, zajíte kouskem chleba, zapijete douškem vína a čekáte na další příděl. Po takových velkých šesti sedmi kusech jste najedeni na celé odpoledne.
Naše první ústřicobraní trvalo čtyři dny, v nichž jsme snědli téměř 40 kousků (dohromady).

MSF

Příspěvek byl publikován v rubrice Chorvatsko 2010. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

5 komentářů: Ústřice

  1. Mod. napsal:

    Ta poslední kterou jsem jedla, vrzala, přesto jsem ji snědla, byla z toho otrava jako prase, blila sem 48 hodin do kýblu, protože na míse sem musela sedět:-))

  2. JANOVA napsal:

    Gombí,právě o tom to je. Po jedné ústřici k nim láskou nezahoříme.
    Možná jsme pláli jako partyzánské ohně právě proto, že nás to nestálo ani floka a navíc Tom je velmi náruživý šnorchlař, kterého nebaví vybírat prázdné schránky mlžů. Záliba, podpořena něčím užitečným, ho do studených vod dostatečně motivuje.
    MSF

  3. Gomba napsal:

    ale jo,dá se to 😉 jen si to budu muset někdy zopakovat, na 1. pokus jsem z toho byl trochu rozpačitý :)))

  4. pavelhaston napsal:

    tak to já budu raději vegetariánem..:-)
    (stejně k tomu nemám daleko.)

  5. JANOVA napsal:

    Odkazna mlže zde:
    http://cs.wikipedia.org…Ml%C5%BEi

    MSF

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *