Velké podzimní štrúdlování

Jablečný štrúdl s ořechy a rozinkami
štůdl

Recept, co zvládne každý.Domnívám se, že není vhodnější doba ke štrúdlování než podzim, který nám letos opět přinesl hory šťavnatých jablek a křehkých ořechů, které se podařilo Tomovi zdárně usušit bez toho, aniž by musel používat elektrickou troubu nebo jim cíleně topit v malém pecku v garáži.
Když je příhodný rok sklízíme i červené víno, malé tmavomodré bobulky jsou tak sladké, že člověk nesní více než dva střapce chutných plodů. Ovšem letos nám je příroda nenadělila.
Následující recept jsem získala teprve včera a připravovala jsem štrúdl s velkým napětím, neboť jsem nevěřila, že křehké těsto budu schopna rozválet do tenkého plátu. Ze snímku je patrno, že jsem recepturu zvládla a můj přejedený žaludek praví, že všeho moc škodí.

Ingredience
½ kostky rostlinného tuku
½ kostky másla
420 g hladké mouky
2 žloutky
8 lžic vody pokojové teploty
2 lžíce octu

Náplň
750 g jádřinců a slupek zbavených a nastrouhaných jablek; odborné články doporučují jablka s výraznou chutí. Tom mi nachystal starou odrůdu – strymky, kyselé a šťavnaté plody,
– hrst tlučených vlašských ořechů,
– miska namočených rozinek,
– krupicový cukr,
– mletá skořice,
– trochu strouhanky,
– 2 ořechy rozpuštěného másla.

Rozměklý tuk spojíme s moukou do drobenky, přidáme žloutky, vodu, ocet a vypracujeme vláčné těsto. Zabalíme do potravinářské fólie a necháme (nejlépe přes noc) natáhnout lepek z mouky tak, aby se těsto krásně válelo.
Množství rozřežeme na 3 díly a každý rozválíme na tenkou placku. Zlehka, ale důkladně (místo vedle místa) posypeme strouhankou, která vysaje přebytečnou jablečnou šťávu. Připravený plát poklademe vymačkanými jablky, posypeme skořicí a krupicovým cukrem podle kyselosti jablek a chuti, přidáme ořechy, rozinky. Boční okraje ohneme dovnitř a nakonec plát nadvakrát přeložíme. Okraje zajistíme třemi párátky, propícháme vidličkou, aby mohla unikat pára a dáme do vyhřáté trouby péci.
Pečeme 20 minut při 180 °C na horkovzduchu. V polovině pečení potřeme štrúdly rozpuštěným máslem. Máslový potěr zopakujeme při vytažení z trouby a nakonec ho zlehka pomašlujeme studenou vodou, aby byl vláčný jako milenec před milováním.

Štrúdl nikoli štrůdl.

MSF, pokud se váš milý přejí, nečekejte od něj žádnou „vácheň“, tu zanechal úplně něčemu jinému.

Příspěvek byl publikován v rubrice Něco na chuť. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

5 komentářů: Velké podzimní štrúdlování

  1. JANOVA napsal:

    Gombí,myslím si, že čím je člověk starší, tím více je na něm vidět, že rád a hodně konzumuje. Ovšem výjimky existují.
    MSF

  2. Gomba napsal:

    já žel bohu nepečujá jenom konzumuji 😉 a že mi to ale jde sqěle :)))

  3. JANOVA napsal:

    MOd,přijeď. Máme dost. 🙂 MSF

  4. Mod. napsal:

    No ořechy máme, ale všechna jabka v dohledu nám sežerou koně nebo ovce. Pravda, dnes jsme jim štípli dvě do kachny, ale moc se netvářili:-)

  5. JANOVA napsal:

    TěstoTěsto je velmi neutrální a dalo by se s úspěchem naplnit kysaným zelím s uzeninou, zeleninovou nebo houbovou nádivkou.
    MSF a dobrou CHUŤ

Napsat komentář: JANOVA Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *